Calendari de sortides, festes i Celebracions

20 de juliol del 2011

TROBADA A PETROSANI

ROMANIA

De l'1 al 3 de març de 2009


 
Els dies 1, 2 i 3 de març es va celebrar una nova trobada de mestres del Projecte Comenius. Aquest cop es va realitzar a Petrosani, a Romania i vam intercanviar experiències l’escola rumanesa, letona i l’Orlandai.
Hi vam viatjar tres mestres de l’Orlandai, la Carme Branchadell, la Gemma i l’Ariadna.
Hi vam arribar el cap de setmana anterior a la trobada i vam poder visitar Bucarest. Després ja vam emprendre viatge cap a Petrosani, a uns 400 quilòmetres de la capital, ciutat on es troba l’escola Avram Stanca amb la qual realitzem l’intercanvi.
La rebuda dels mestres romanesos va ser molt acollidora i ens van fer sentir com si fossim a casa. El dilluns vam celebrar un simposi nacional d’Educació on vam presentar una ponència sobre el Carnestoltes a l’Orlandai. Ens van rebre a l’Ajuntament el tinent d’alcalde de Petrosani i els mestres i pares de l’escola Avram Stanca. Els alumnes van interpretar danses tradicionals romanes i cançons dels països que participen en el Comenius.En finalitzar l’activitat ens vam traslladar a l’escola i es van presentar les diferents ponències del symposium. Ja per la tarda, els mestres de l’escola van tornar a fer gala de la seva entranyable hospitalitat oferint-nos un espectacle teatral meravellosament interpretat per diferents alumnes de l’escola, un assortiment de plats variats de la gastronomia romanesa, acompanyats de música, danses i molta simpatia.
L’endemà ens van explicar el funcionament educatiu de l’escola i ens van mostrar diferents grups d’alumnes. Romania és un país recentment incorporat a la Unió Europea i se senten orgullosos de ser europeus. A l’escola hi conviuen paral·lelament 3 sistemes educatius: el tradicional, l’step by step (alumnes agrupats per racons d’activitats diverses) i l’hungarès (que dóna resposta a aquesta minoria ètnica que existeix a Rumania). L’experiència va ser molt gratificant i vam tornar el dimecres a Barcelona amb el bon record d’aquest país oblidat durant tants anys que ara vol renéixer i amb un sentiment de simpatia cap els romanesos que ens van acollir amb tanta amabilitat i calidesa.
Per Sant Jordi rebrem a l’Orlandai alguns dels socis del Comenius. Desitgem que s’enamorin d’aquesta diada i puguin sentir l’esperit que els barcelonis emetem pels nostres carrers i a la nostra escola. Serà la penúltima trobada d’aquest Projecte Comenius.