Calendari de sortides, festes i Celebracions

20 de juliol del 2011

VIATGE A VENTSPILS

(Letònia)
Del 10 al 16 de maig de 2008

 
Quatre mestres de l'escola vam participar a la segona trobada general de socis del projecte Comenius. Després de visitar Riga, la capital de Letònia, vam anar a Pope, Ventspils, on està situada l'escola.
Pope és un poble petit i disseminat al nord-oest del país i a pocs kilòmetres de Ventspils, ciutat industrial, i del mar Bàltic. Pope, nom també de l'escola,és en un gran edifici antic envoltat de camps i boscos. Hi estudien alumnes des de 7 fins a 16 anys i a les aules vam comptabilitzar un màxim de 10 nens i nenes.
La mestra de música ens va rebre amb un grup d'alumnes de diferents edats que cantaven, ballaven i tocaven instruments. Van interpretar cançons tradicionals del país i també les cançons dels països associats (“En Jan Petit com balla”, de casa nostra). L'actitud disciplinada d'aquells cantaires i el gran nivell musical que mostraven van deixar-nos una empremta entranyable difícil d'oblidar. També vam ballar danses folklòriques de la mà d'un grup de dones, algunes de les quals eren mestres, exmestres i mares de l'escola.
Vam poder veure els treballs plàstics dels alumnes a partir de les músiques dels diferents països (nosaltres havíem suggerit una bonica peça de piano de Frederic Mompou). També vam assistir a una exquisida coreografia de noies que es movien amb elegància amb uns barrets molt ben elaborats fets a mà per elles mateixes.
Un dia vam visitar una llar d'infants on tenen nens i nenes fins a 6 anys que ens van rebre amb boniques melodies i danses. Les aules, els racons de joc, els llitets, el mobiliari, tot ben posat, cada detall... semblava tret d'un conte. Els nens es mostraven tímids i molt relaxats. Aquesta sensació de calma i pau també la vam tenir a l'escola. Era un constrast amb l'escola de Turquia on tenen entre 40 i 60 nens per aula.
Durant la setmana vam fer diverses reunions per valorar la feina feta a les escoles durant aquest curs i vam programar algunes de les activitats que portarem a terme durant el curs vinent. Us n'avancem algunes:
-Ampliarem la correspondència entre alumnes:
3r continuarà escrivint-se amb Suècia
4t Romania
5è Turquia
6è Finlàndia
La llengua de comunicació serà l'anglès i també aprendran algunes paraules i expressions de la llengua del país.
-Escoltarem contes tradicionals dels diferents països en la llengua autòctona.
-Aprendrem danses tradicionals.
-Muntarem una expoció itinerant amb treballs dels alumnes. En aquest sentit cal dir que ara l'exposició és a Letònia i a l'octubre serà a Barcelona.
Barcelona és el lloc on se celebrarà la tercera trobada general de socis. Ens visitaran 19 mestres representants de les diferents escoles i 3 alumnes de l'escola Ataturk de Kahramanmaras. Les dates previstes són del 5 al 11 d'octubre, setmana de la Festa Major a les escoles de Sarrià.